maanantai 9. helmikuuta 2015

Hyvän nurmikon salaisuus

Aihe on peräisin loppukesältä. Ohikulkija pysähtyi kysymään ”huippu” nurmikon salaisuutta. Kävi jopa kokeilemassa että kyseessä on aito nurmi.  Hän sai vastaukset kysymyksiinsä ja kerrotaan ne nyt muillekin.

Nurmikon suunnittelu

Kuten kaikki hyvä, alkaa nurmikonkin teko suunnittelusta. Sama nurmikko ei käy kaikkiin kohteisiin eikä edes välttämättä samalla pihalla joka paikkaan tehdä samaa nurmikkoa. Välillä on syytä olla laittamatta nurmikkoa ollenkaan. Nurmi on yksi vaikeimmista (elementeistä) kasveista pihalla. Nurmikkoa suunniteltaessa on otettava huomioon ainakin pihan sijainti, paikalliset olosuhteet, maaperä, maaston muodot, rakennusten varjot, käyttö sekä haluttu laatutaso. Näiden pohjalta valitaan paikat mihin nurmikkoa tulee, miten se perustetaan, mitä nurmea(lajiketta) laitetaan ja miten hoidetaan.

Perustaminen

Hyvässä suunnitelmassa on huomioitu oleva pohjamaa ja mahdollisesti oleva kasvualusta sekä sen parantaminen. Tarvittaessa tuodaan riittävästi uutta kasvualustaa. Kasvualustan on oltava laadukasta ja sitä tulee olla riittävästi. Tämä vaihtelee paikan ja käytön mukaan. Omalla nurmikolla tuotua kasvualustaa on ehkä viisi senttiä. Tämän alla hyvin parannettua tontilta kuorittua ja parannettua pintamaata noin kolmekymmentä senttiä. Kasvualustan pitää olla tasattu ja tiivistetty huolellisesti. Liian tasaiseksi sitä ei kukaan ole vielä saanut.

Siemenet ja kylvö

Nurmikon seuraavaksi tärkein vaihe on oikea lajike eli siemenet. Lajike tai lajikkeet valitaan olosuhteiden ja käytön perusteella. Yleensä käytetään 2 – 5 lajikkeen seosta. Samalla pihallakin voi olla erikohdissa eri nurmi. Sitten sillä kylvöllä ei ole oikeasti mitään väliä. Pääasia että siemenet ovat maassa suht koht tasaisesti ja kevyesti peitettynä. Kylvömääräkin vaikuttaa vain ensimmäisten viikkojen ajan nurmen tiheyteen. Yleensä kylvetään liiankin tiheään.

Alkuhoito

Leikkuri päälle heti kun on mitä tahansa leikattavaa.

Hoito

Asian ydin! Hyvän nurmikon saa intensiivisellä ja säännöllisellä hoidolla. Tärkeintä on leikkaaminen. Leikkauskorkeudesta kuulee monia mielipiteitä. Sopiva valitaan lajikkeen ja käytön mukaan. Tätä tärkeämpää on pitää nurmi jatkuvasti tavoitepituudessa. Nurmi leikataan aina kun se on 1/3 tavoitepituutta pidempi. Eli 4 cm nurmi leikataan kun se on 6 cm pitkä. Ja se leikataan satoi tai paistoi. Tämä voi tarkoittaa hyvin perustetulla ja lannoitetulla nurmikolla 2-4 krt/vk. Jos tuntuu liialta, niin valitse leikkauskorkeudeksi 6 cm, saat lisää liikkumavaraa.
Usein neuvotaan ettei helteellä leikata. Mutta nurmi kasvaa juuri helteellä hyvin ja säännöllisen leikkaamisen tarve korostuu. On varmaa että nurmi palaa jos sen annetaan kasvaa liian pitkäksi ja sitten se halutaan kuitenkin leikata. Kuivankauden jatkuessa nurmi kyllä ”sopeutuu” ja kasvu hidastuu. Voi se jopa hieman kellastuakin. Tämä on normaalia puolustautumista kuivuutta vastaan. Hyvä nurmi toipuu nopeasti sateiden taas alkaessa. (Vai muistaako joku että suomessa ei olisi satanut jonain kesänä ollenkaan?)


Kastelua ei oikein perustetulla pihanurmella tarvita. Eikä sitä oikeaoppisesti ilman asianmukaista
kastelujärjestelmää ja ”ilmaista” kasteluvettä voi tehdäkään. Jätetään kastelu extra kohteisiin.

Nurmi on erittäin vaativa kasvi. Säännöllinen lannoitus ja kalkitseminen ovat välttämättömiä. Kasvualustan pitää myös olla elävä. Leikkausjäte jätetään aina nurmikolle. Tarvittaessa kasvualustaa ilmastetaan.

Lehdet

Niin ne lehdet. Älä näe turvaa vaivaa haravoimalla syksyllä. Lehdet voi silputa ruohonleikkurilla lannoitteeksi nurmelle. Vaahteran ja tammen lehdet tosin voi joutua poistamaan, ettei synny hengittämätöntä kerrosta nurmen päälle. Keväällä kannattaa sitten raaputella lumen alla painunut nurmen pinta ”irti”. Mitään isoa lehtikasaa ei pitäisi kertyä. Lähinnä isoimmat risut ja kävyt kannattaa sieltä haravoida pois. Nukan voi jättää pöyhennettynä nurmikolle.

Lopuksi

Ohikulkija epäili että taidat tehdä tätä työksesi. Olihan se myönnettävä että saattaahan se vaatia hieman ammattitaitoakin... T. Puutarhuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti