perjantai 27. maaliskuuta 2015

Piharemontin eteneminen taloyhtiössä. Osa 4.

Rakennussuunnittelu (pihasuunnitelma)

Rakennussuunnitteluvaihe aloitetaan suunnittelun ohjeistuksen ja tarjouspyynnön tekemisellä.
Tarjoukset pyydetään valituilta työhön sopivilta suunnittelijoilta.

Suunnittelunlaajuus ja työnjako täytyy määritellä jo tarjouspyynössä. Jos pihasaneeraus on erillinen hanke, annetaan suunnittelu kokonaisuutena yhdelle suunnittelijalle joka sitten käyttää tarvittavia alikonsultteja (sähkö, lvi, rakenne). Pihasuunnittelija toimii tällöin pääsuunnittelijana vastuineen ja velvoitteineen. Jos pihatyöt liittyy isompaan kokonaisuuteen, kuten julkisivuremonttiin, sovitaan työnjaosta hankkeen pääsuunnittelijan kanssa.

Rakennussuunnittelu jakautuu yleensä kahteen osaan; luonnossuunnitteluun ja rakennussuunnitteluun.

Luonnossuunnittelu

Luonnossuunnitteluvaiheessa suunnittelija piirtää pihan näkyvään muotoon hankesuunnitelman lähtökohdat huomioiden. Tässä vaiheessa voidaan vielä tarkastella eri vaihtoehtoja kuinka mikin yksityiskohta toteutetaan. Valmiista luonnossuunnitelmasta saa käsityksen miltä piha näyttää valmiina. Tässä vaiheessa on syytä tehdä myö kustannusarvio ja varmistaa että se vastaa budjettia.

Luonnossuunnitelmavaihe päättyy luonnoksen hyväksymiseen. (Esittely yhtiössä).
Luonnossuunnitteluvaiheen piirustuksilla voidaan hakea mahdollisesti tarvittavaa rakennuslupaa.

Rakennussuunnittelu

Rakennussuunnitteluvaiheessa ratkaistaan tekniset yksityiskohdat ja tehdään urakkalaskentaa ja rakentamista palvelevat asiakirjat. Kenelle pihasuunnitelma tehdään? blogissani on ajatuksia hyvästä suunnitelmasta.

Rakennussuunnitteluvaiheessakin on syytä vielä varmistaa että kustannukset pysyvät sovituissa raameissa. Jos kustannukset poikkeaa oleellisesti, voidaan hanke joutua palauttamaan yhtiökokouksen käsiteltäväksi.

Suunnitteluvaiheen päättyessä pitäisi olla kooassa riittävän tarkat asiapaperit pihan rakentamiseksi. Näiden asiapaperieden perusteella tehdään urakkakilpailutus. (vaatisi oman bloginsa...)

Suunnitteluvaihe päättyy rakentamispäätökseen.

Jatkuu
Osa 5 ja 6 rakentaminen ja hoito

Tämän blogisarjan aikana  RALA ry on julkaissut korjausrakentamispalveluiden hankintaoppaan taloyhtiöille. Asiasta enempi kiinnostuneiden kannattaa käydä tutustumassa. Lataa opas tästä linkistä.

Osa 1- johdanto ,osa 2 - tarveselvitysosa 3 - hankesuunnitelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti